Povijest političke korupcije u Hrvatskoj

Od kad je javnog novca od tada je i korupcije. To je dobro poznata stvar. No, prvi pravosudni slučaj u neovisnoj Hrvatskoj u kojem je premijer sudjelovao u izvlačenju novca iz državnih poduzeća dogodio se tek 2010. godine, tri godine nakon sastanka na kojem je od direktora državnih poduzeća Ivo Sanader zatražio da surađuju s marketinškom tvrtkom FIMI MEDIA. Kako će se pokazati kasnije, bile su to godine kada je ta marketinška tvrtka za punjenje crnog fonda novcem Hrvatske demokratske zajednice živjela svoj maksimum.

Prema navodima Nevenke Jurak, vlasnice FIMI MEDIJE, broj onih s kojima je surađivala sljedeće dvije godine iznosio je 22 državne i 25 privatnih tvrtki. Većinu prihoda FIMI MEDIA ostvarila je s državnim i javnim tvrtkama: HAC-om, HPB-om, HEP-om, Hrvatskim šumama, Fondom za energetsku učinkovitost. Velike poslove Nevenka Jurak ugovarala je s Inom, Croscom, Croatia osiguranjem, a MUP joj je za razne kampanje platio čak 26 milijuna kuna.

U skladu s povećanjem broja ugovora, povećali su se i poslovni prihod FIMI MEDIJE. U 2008. godini iznosili su vrtoglavih 48,9 milijuna kuna, a agencija je imala jedanaest zaposlenih. Na kraju 2008. godine njezina vlasnica Nevenka Jurak prijavila je dobit u iznosu od 10,8 milijuna kuna. Godina 2009, na sredini koje će tadašnji premijer Ivo Sanader dati ostavku, za FIMI MEDIJU bila je tek nešto slabija od prethodne. U stavku poslovni prihodi ubilježen je iznos od 43,8 milijuna kuna. Broj zaposlenih ostao je isti, a dobit je na koncu godine iskazana u iznosu od 8,6 milijuna kuna.

U godini 2010, kad je napokon otkriveno kako je FIMI MEDIA dobivala poslove, Nevenka Jurak preobrazila se iz poduzetničkog labuda u ‘ružno PR pače’. Zabilježila je poslovni prihod od tek 2,5 milijuna kuna i dobit od nula kuna. Od jedanaest zaposlenika u poduzeću je ostalo samo dvoje. U 2011. poslovni prihod FIMI MEDIJE pada na 39,6 tisuća kuna, a dobit poduzeća je – nula kuna.

Kraj je poznat, 13.11.2020. je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Irena Kvaternik nepravomoćno osudila bivšeg premijera Ivu Sanadera na 8 godina zatvora zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije FIMI MEDIA. Krivim su proglašeni i Mladen Barišić, bivši rizničak HDZ-a i šef Carine koji je dobio 2 godine i 10 mjeseci zatvora, te Branka Pavošević, bivša knjigovotkinja HDZ-a na godinu i četiri mjeseca zatvora. I Hrvatska demokratska zajednica je proglašena krivom te mora platiti 3.5 milijuna kuna kazne i vratiti u proračun 14.6 milijuna kuna. FIMI MEDIA mora vratiti u proračun 11.89 milijuna kuna.

FIMI MEDIA d.o.o. – brisana tvrtka
Supilova 7
10 000 Zagreb
OIB: 24895835993

Vlasnik: Nevenka Jurak

Prometi:

  1. 48.9 milijuna kuna
  2. 43.8 milijuna kuna
  3. 2.5 milijuna kuna
  4. 39.600 kuna