CASE STUDY: Where to go next – “lažna” web stranica za krađu državnog novca?

Dubrovnik – Ugledni gospodin izuzetnog ukusa! naslov je sponzoriranog članka kojeg su 2017. godine platile Hrvatska turistička zajednica, TZ Dubrovačko-neretvarske Županije i TZ Grada Dubrovnika u sklopu Uduženog oglašavanja turizma Republike Hrvatske. 

Sponzorirani članak je objavljen na web stranici wheretogonext.eu, “lažnom” turističkom web portalu koji je napravljen s ciljem manipuliranja plaćenim reklamama. Web stranica i danas postoji, članak se može naći, a vlasnik domene je zakupio nepoznati netko preko hrvatske tvrke za web hosting. 

Lažna stranica je utoliko što je nerelavantna. To je web stranica izdizajnirana da objavi članak, ali je njen doseg 0 (nula) čitatelja, osim u vrijeme kampanja koje su plačene Udruženim oglašavanjem, i to s lažnim prometom kojim putem skripte upravlja vlasnik stranice. Milijunske isplate Hrvatska turistička zajednica i njene podružnice posljednjih godina rade s tvrtkom Real grupa, a dio tog novca završava na računima švicarske tvrtke S.T.A.R. Digital INVEST SARL. Upravo je S.T.A.R. Digital zakupac stranice wheretonext.eu za klijenta Grad Dubrovnik. 

Google analytics za web stranicu Wheretogonext.eu za period od 1.1.2017. do 25.07.2017. pokazuje da je na portalu ne postoje nikakvi posjetitelji osim isključivo u periodu izvšavanja kampanje Udruženog oglašavanja TZ Dubrovnik, TZ Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatske Turističke Zajednice. Koji je interes HTZ-a za oglašavanjem na “lažnoj” web stranici koja, osim u vrijeme Udruženog oglašavanja, nema prometa, trebao bi istražiti USKOK.

S.T.A.R. Digital INVEST proizvodi “lažne” stranice

S.T.A.R. Digital INVEST SARL osnovan je 2013. od strane vlasnika Hrabrena Suknaića i Petra Pavića, a preko servisa za offshore kompanije SFM (https://www.sfm.com/). Do ideje su vjerojatno došli jer su oboje bili zaposleni u hrvatskoj podružnici švicarske tvrtke Goldbach Audience, koja je radila dosta poslova za turističke subjekte (hoteli i turističke zajednice).  2013. su potajno otvorili S.T.A.R. Digital invest SARL, Rue du Cendrier 15, Geneve te su u sljedećem kratkom periodu uspjeli prebaciti gotovo sve klijente Goldbach Audience-a i započeti s radom.

Razlog za otvaranje kompanije u švicarskoj može biti manji porez na dobit te mogućnost ispostave faktura prema hrvatskim poslovnim subjektima bez PDV-a čime su si vlasnici osigurali 25% veće neto budžete. Direktor firme u Švicarskoj je Nuno Miguel Mota koja inače funkcionira kao fiktivni direktor za cca 20-30 kompanija. Kompanija u švicarskoj nema zaposlenika, cijeli se posao operativno obavlja iz Zagreba iz tvrtke S.T.A.R. Digital d.o.o. koja je u kompletnom vlasništvu švicarske “centrale”. Samo se fakturira iz Švicarske.

Lista klijenata s kojima je radila Real grupa:

– TZ Brijuni
– Croatia Airlines (preko Real Grupa)
– HTZ (preko Real Grupa)
– TZ Splitsko – Dalmatinska
– TZ Istarska
– TZ Osječko Baranjska
– TZ Šibensko Kninska
– TZ Grada Zagreba
– TZ Dubrovačko Neretvanska
– TZ Grada Dubrovnika
– TZ Grad Šibenik
– TZ Kaštela
– TZ Krapinsko Zagorske
– TZ Opatija
– TZ Plitvička Jezera
– TZ Podgora
– TZ Zadarska
– TZ Biograd
– TZ Grad Split
– TZ Ličko Senjske
– TZ Vukovarsko Srijemska
– TZ Zadarska Županija

– Imperial Rab hoteli
– Istraturist
– Jadranka Lošinj
– Laguna Novigrad
– Laguna Poreč
– Liburnia Riviera Hoteli
– Maistra
– Valamar
– ATP Tour Umag
– Hotel Lapad
– Importanne Resorts
– Sunčani Hvar
– Medora Hotels & Resorts
– Hoteli Metropol (LRH)
– Hoteli Cavtat (LRH)

Osim što su ove dugogodišnje aktivnosti fakturirane iz inozemstva i nije plaćen porez, upitno je i što je isporučivano klijentima od onoga što je dogovoreno. Naime, postoje vrlo mutni primjeri zakupa portala, a koja su sufinancirana od Hrvatske Turističke zajednice kroz tzv. Udruženo oglašavanje. U osvom slučaju bilo bi zanimljivo vidjet od koga je TZ Dubrovnik zakupio portal http://wheretogonext.eu/. Za razliku od ostalih poznatih portala s tematikom putovanja poput TripAdvisora i slično, za ovaj portal nije moguće utvrditi tko mu je vlasnik. Svejedno, to nije spriječilo TZ Dubrovnik (uz subvenciju HTZ-a) da zakupi kampanju na njemu.

Red View Media se služi čudnim alatima za prikazivanje isporuka kampanja

Još jedna tvrtka u vlasništvu S.T.A.R. Digital invest SARL posluje u Hrvatskoj, Red View Media d.o.o. Ova tvrtka se predstavlja kao medijski network, a u vlasništvu je agencije S.T.A.R. Digital, što je očiti primjer sukoba interesa. Osim što se često nalazi u natječajima koje dobiva Real Grupa (a Petar Pavić, jedan od suvlasnika S.T.A.R. Digital Invest SARL je i direktor digitalnih medija u Real Grupi kao i u upravnom odboru HURA-e), čini se da koristi i sumnjive alate za prikazivanje isporuka kampanja koje nisu isporučene. Jedan od alata nalazio se na stranici  http://ads.redviewmedia.com/tools/pixel-loader/, a iako ta web adresa danas nije dostupna, u Red View Mediji osmišljena je kao alat u koji je potrebno ubaciti tracking skriptu adservera te potreban broj impresija, koje zatim skripta napravi kako bi se u adserveru prikazali prikazi oglasa koji nikada nisu bili isporučeni na portalima.

Dodatna je zanimljivost da je direktorica Red View Medije Dijana Dumanić, supruga Jere Dumanića koji je na visokoj poziciji u HT (b2b sektor), a S.T.A.R. Digital je dobio posao implementacije nepotrebne tehnologije u b2b sektor HT-a.

Tip istražiteljima USKOK-a: Kako otkriti lažne reklame?

Koliko je novca otišlo iz proračuna Hrvatske turističke zajednice kroz Udruženo oglašavanje nije poznato. No, da bi se to otkrilo, valjalo bi pogledati sve izvještaje za turističke kampanje u proteklih 6 godina, kao i dostavljenu dokumentaciju za izvršenu uslugu klijentima, te provjeriti s portalima kako je kod njih isporuka za te kampanje izgledala. Većina pozicija u mediaplanovima zamaskirana je čudnim nazivima mreža i medijskih proizvoda no lako je zaključiti da:

  • Nijedan od tih medija / proizvoda / mreža (dakle medijskih kanala) nije moguće pronaći na Google-u ili drugdje.
  • Ukoliko su ponegdje navedeni portali, moguće je provjeriti s portalima jesu li ikada bili dio takvog medijskog proizvoda ili mreže, te koje su kampanje pojedinih klijenata realizirane i u kojim količinama.
  • Provjeriti ulazne fakture za sve kampanje.
  • Provjeriti s dobavljačima adservera izvještaje koje su poslane u Hrvatsku turističku zajednicu kao temelj naplate.

Može se zaključiti da su, osim što nije plaćen porez za sve aktivnosti HR turizma koje su išle preko spomenutih kompanija, te kampanje i nisu isporučene na način kako je dogovoreno, a s isključivim ciljem maksimalizacije profita za vlasnike.

Koliko je milijuna otišlo na lažne reklame, uz odgovore na postavljena pitanja, trebao bi doznati USKOK.